SR - Poľsko 0:1 v príprave, neúspešná premiéra Grigu s Hippom

26.05.2012 Celý región

Klagenfurt 26. mája (TASR) - Slovenskí futbalisti prehrali v sobotňajšom prípravnom zápase v rakúskom Klagenfurte s tímom Poľska 0:1. Novému trénerskému tandemu Stanislav Griga - Michal Hipp tak výsledkovo nevyšla premiéra vo funkcii, keď jediný gól stretnutia zaznamenal v 30. minúte stopér "orlice" Damien Perquis.
Najbližšie sa Slováci predstavia v stredu 30. mája o 20.30 h v Rotterdame proti vicemajstrovi sveta Holandsku. Oba súboje slúžia na prípravu pred jesenným štartom kvalifikácie MS 2014, ktorej generálku absolvuje mužstvo kapitána Mareka Hamšíka 15. augusta v Odense s domácimi Dánmi. Poliakov čaká už o niekoľko dní vrchol na EURO 2012, ktorého sú spoluorganizátormi.

prípravný zápas (Klagenfurt):
SR - Poľsko 0:1 (0:1)
Gól: 30. Perquis.
Rozhodovali: Eisner - Hübler, Braunschmidt (všetci Rak.)
ŽK: Mierzejewski
2100 divákov.
 
zostavy a striedania:
SR: Perniš - Pekarík, Michalík, Hubočan, Švento - Kucka (82. Procházka), Čech - Šesták (57. Guédé), Hamšík, Jendrišek (65. Breznaník) - Hološko (46. Bakoš)
Poľsko: Szczesny - Piszczek, Wasilewski, Perquis (69. Kamiński), Boenisch - Polanski (46. Matuszczyk), Murawski (46. Dudka) - Blaszczykowski (63. Mierzejewski), Obraniak (80. Wolski), Rybus - Lewandowski (46. Brožek)

Celý prvý polčas patril Poliakom, ktorí častejšie držali loptu na kopačkách a neustále sa snažili nájsť štrbiny v defenzíve súpera. V 9. minúte mohli zverenci trénera Franciszeka Smudu otvoriť skóre, keď sa na kraji šestnástky pekne zbavil brániaceho protihráča Rybus a jeho krížna strela tesne minula ľavý vinkel. V 19. minúte nezastavil Čech valiaci sa útok Poliakov, lopta sa dostala až k Obraniakovi, ale ani on nemal presnú mušku. Slováci pôsobili ospalým dojmom a v útoku boli úplne neškodní. V 24. minúte center Rybusa našiel hlavu Piszczeka, ale ani z tejto šance poľského tímu nezahrmelo. V 26. minúte prenikol výkop Perniša so šťastím až na zabiehajúceho Jendrišeka, ktorý však koncovku riešil ľahkovážne a loptu po jeho slabom lobe skryl Szczesny pohodlne do rukavíc. V 30. minúte už narastajúci tlak Poliakov slávil úspech. Švento nepokryl Piszczeka, na ktorého jemný center si naskočil Perquis a presnou hlavičkou k žrdi nedal Pernišovi šancu - 0:1. Poliaci pokračovali v nápore, Rybus sa už o dve minúty po prvom góle predral do šestnástky a jeho zblokovanú strelu vyrazil Perniš na roh. Už 2:0 mohlo byť v 42. minúte, keď agilný Rybus vnikol do pokutového územia opečiatkoval žrď. Až v 43. minúte vyslali Slováci prvú strelu na bránu, po akcii Šventa s Hološkom vytiahol Szczesny bravúrny zákrok proti pokusu Hamšíka a vytlačil loptu na roh.
Poliaci siahli po prestávke k trom zmenám, Slováci k jedinej - Hološka nahradil Bakoš. V 54. minúte výborne kopnutý roh Obraniaka našiel hlavu nikým nestráženého Dudku, ktorý však z 5 metrov mieril trestuhodne nad. O minútu neskôr postupovali Slováci traja na troch, Hamšík posunul loptu Bakošovi, no po zasekávačke sa mu postavil do strely Perquis a zblokovaná lopta nenarobila poľskému brankárovi problémy. V 67. minúte mohli Slováci vyrovnať, ale strela Čecha putovala do stredu brány, kde stál pripravený Szczesny. Hra s pribúdajúcimi minútami stratila na tempe, už aj Poliaci upustili od ich ofenzívneho elánu, ale napokon s prehľadom doviedli zápas do víťazného konca.
 
Hlasy po zápase:

Michal Hipp, tréner SR: "V druhom polčase sme mali prevahu a vypracovali sme si aj šance. Myslím si, že dve sme mali určite premeniť a výsledok mohol byť iný. Je pravdou, že zo začiatku bolo vidieť, ako nám dlhšie trvalo zohratie. Prispôsobili sme sa súperovi, napriek tomu nám zápas ukázal veľa pozitív. Niektorí staronoví hráči podľa môjho názoru podali celkom dobrý výkon."

Franciszek Smuda, tréner Poľska: "Pre mňa to bol najhorší zápas v živote, ale nie preto, že v druhom polčase sme hrali slabšie a vo voľnejšom tempe. Defenzíva dominovala nad ofenzívnymi akciami. V prvej časti hry sme ukázali dobrú hru a som presvedčený, že keď pominie únava, tak sa ešte posunieme vpred. Celých 90 minút som však bol v strachu, aby sa niekto nezranil. Tým skôr, že Slováci mali niekoľko tvrdších zákrokov, takže som na lavičke tŕpol. Našťastie to už máme za sebou, z tímu sa nikto nezranil, takže si môžem vydýchnuť."

Marek Čech, obranca SR: "Je dobré, že sme si v tomto zápase vyskúšali hráčov na rôznych pozíciách. Pre budúcnosť je potrebné mať alternatívu v prípade, že by sme mali veľa zranení. S výsledkom spokojní rozhodne nie sme, s hrou v druhom polčase možno áno. V ňom sme zlepšili prihrávky, dobre sme kombinovali, no škoda nepremenených šancí. Mne sa na poste pred obranou nehralo zle, mal som skôr defenzívne úlohy. V druhom polčase som sa dostal aj do jednej dobrej šance, snažil som sa kopnúť to krížom, ale tá strela bola slabá a ešte aj tečovaná."

Marek Bakoš: "Myslím, že viac z hry mali v úvodnom dejstve Poliaci, trošku nás po ihrisku 'vodili', ale my sme hrali zo zabezpečnej obrany. Po zmene strán to už bolo lepšie, šancí sme mali dosť a je škoda, že sme ich nedotiahli do úspešného konca. Myslím si, že sme dnes nemuseli prehrať. Treba obrátiť list, tešíme sa na Holandsko. V Rotterdame bude iná atmosféra ako tu, čaká nás jedno z najlepších mužstiev v Európe a ja verím, že aj výsledok bude lepší."

Filip Hološko, útočník SR: "Vedeli sme, že to bude náročný zápas. V druhom polčase sme hrali dobre, ale vzhľadom na priebeh prvého dejstva je prehra 0:1 zaslúžená. Poliaci sú vo forme, pôsobili zohratejšie ako my. Nám po skončení klubových povinností chýbalo tempo, niektorí sme dva týždne nehrali zápas, ale prísľubom do budúcnosti bol druhý polčas."

Tomáš Hubočan, obranca SR: "Gól nebol len chybou obrany, ale celého mužstva v jeho postavení. Mali sme byť vyššie a nepustiť Poliakov k centru, z ktorého sme inkasovali. Mali sme niekoľko šancí v druhom polčase, ale nepodarilo sa nám ich zrealizovať. Tým pádom je výsledok taký aký je. Myslím si však, že sa to bude zlepšovať. Zápas nám ukázal nedostatky, ale aj pozitíva. Je len na nás, ako budeme napredovať ďalej."
 

Vyberte región